Followers

Friday, June 8, 2012

Icip-Icip Bersama Tok Kebayan Episod 2

Hari Sabtu ni, Tok terasa lak nak masak dan ambik gambo masakan Tok. Selalunya tak minat ambik gambo pun. Agaknya Tok rindu kat Nenek Kebayan dan anak Tok kot. Dua-dua takde sini. Kekadang Tok masak spesel untuk diorang. So ini kira tribute untuk Nenek Kebayan dan anak Tok la. Huhuhuhuhu macam buat album lak.
Okeh, ada dua jenis masakan hari ni. Yang pertama ialah...

TELUR DADAR ALA PIZZA
Sebenarnya Tok masak telur dadar ni pasal nak test frying pan yang baru Tok beli. Selalu gorng telur pakai kuali lengkung tu dia masak tak sama leper. So pakai la fry pan yang leper tu.
Telur ni Tok pakai 5 biji telur gred C. Kasi kocok, pastu taruk garam sikit, Taruk cili padi dan bawang kecik. Pastu Tok taruk bancuhan simen...eehhh silap...bancuhan telur tu dalam fry pan yang baru Tok beli dengan harga RM24.50 di Giant Senawang. Api kena kecik supaya bawah telur tak hangus. Kena tutup fry pan tu supaya kelembapan telur dadar tu terpelihara. Agak-agak dah masak tu, kasi terbalik lak. Kasi masak kejap bahagian atas telur dadar tu. Waala....dah pun siap. Lepas ni boleh la try letak udang ke, sotong ke..etc.

Telur Dadar Tok dah nampak macam pizza je. Bentuknya terkawal.
Lepas ni boleh test pakai topping lain lak. Mutu dan Keunggulan.

Peerggghhh...! Dia punya kelembapan masih terpelihara derr...

Masakan kedua Tok ialah....

SAYUR SELON GORENG VERSI HARAPKAN PINGGANG JE LAWA....

Sebenarnya ini masakan yang biasa orang buat. Caranya senang je.
Mula-mula kasi potong sayur selon ikut suka hati mak bapak korang la. Pastu panaskan kuali. Campak hiris bawang kecik, bawang putih, ikan bilis (ikan bilis kasi goreng garing dulu). Pastu masukkan batang selon dulu. Goreng dalam 30 saat. Last sekali masukkan daun selon. Goreng dalam 15 saat je. Batang dan daun selon ni kena asing sebab batang selon lagi lambat layu dari daun dia. Pastikan sayur selon ni tak layu masa goreng. Kasi nampak fresh lagi. Pasal tu Tok suruh goreng kejap je. Waalaaa... sudah siap derr...!

Sayur Selon Goreng ni kena hias kasi nampak ala-ala hotel. Kelas giteewww...

Pinggang sudah lawa. Rasa...? Terbaeekk dari ladang..!
Papar lauk-pauk yang baik adalah dari closeup. Tak caya pi tengok buku-buku masakan.

Jumpa lagi dalam Episod Icip-Icip Bersama Tok Kebayan yang seterusnya....



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...